شقاق(فیشر)چیست؟
یکی ازعلل شایع درد ناحیه مقعد شقاق (فیشر) مقعدی است. شقاق یک پارگی در ناحیه مقعد است که میتواند به علت عبور مدفوع با قوام سفت یا اسهال (بخصوص اسهال هایی که طول کشیده اند)، باشد. شقاق معمولا در ناحیه ی عقب و یا گاهی در جلوی مقعد اتفاق میفتد.
علائم:
درد موقع اجابت مزاج که گاهی حتی تا مدت زمانی بعد از اجابت مزاج باقی میماند و فرد مبتلا به شقاق ترس از رفتن به دستشویی و اجابت مزاج را پیدا میکند. خونریزی یکی دیگر از علائم است که معمولا شدید نبوده و گاهی فقط اثر خون بر روی دستمال توالت و لباس زیر مشهود است.
قبل از درمان شقاق حتما باید از تشخیص شقاق مطمئن شد. لذا باید یک پزشک که در مورد شقاق تجربه دارد، بیمار را معاینه نماید. زیرا از طرفی درمان شقاق زمان بر و گاهی طولانی است و از طرف دیگر بیماری هایی نظیر سرطان ناحیه مقعدی ، یا آبسه مقعد نیز میتوانند علائمی مشابه شقاق داشته باشند.
یک نکته ی دیگر در درمان شقاق که قابل توجه است؛ آن است که،گاهی اوقات بیماری های دیگری در ناحیه مقعد و روده میتوانند در ایجاد شقاق و یا درمان آن تاثیر داشته باشند، که لازم است همزمان با درمان شقاق ، آن موارد نیز تحت کنترل قرار گیرد.
درمان:
شقاق(فیشر) بر اساس زمان به دو دسته ی حاد و مزمن تقسیم میشود.
درمان شقاق دو قسمت اصلی دارد، درمان طبی و درمان جراحی. در اکثریت مواقع شقاق به درمان طبی پاسخ بسیار مناسبی می دهد.
الف- درمان طبی
درمان طبی شامل موارد زیر است:
-
کنترل رژیم عذایی (به مبحث محتوی فیبر در مواد غذایی رجوع کنید)
-
استفاده از مواد یا دارو هایی که موجب افزایش حجم مدفوع شده و یا باعث نرم شدن آن شوند.
-
نشستن در لگن آب گرم، دربعضی از افرادکمک کننده در کنترل درد میباشد.
-
استفاده از ضد دردهای موضعی بخصوص قبل از اجابت مزاج
-
استفاده از دارو های موضعی مثل نیتروگلیسیرین،دیلیتیازم،نیفیدیپن،آرژنین،بتانکول
-
استفاده از ضد التهاب های موضعی یا خوراکی
-
تزریق سم بوتولینیوم(بوتاکس)
ب- درمان جراحی
درمان جراحی شامل موارد زیر است:
-
برداشتن زخم شقاق
-
قطع قسمت ضخیم شده عضله اسنفکتر مقعد که از بهبودی شقاق جلوگیری میکند.قطع قسمت ضخیم شده را میتوان با تیغ جراحی یا استفاده از امواج (مثل لیزر) انجام داد.این روش ها نسبت به هم ارجحیتی ندارند.